Tunnistus: "Emaks saades sain üle oma hüljatusest"

«Olen lapsendatud laps, ma ei tea oma päritolu. Miks mind on hüljatud? Kas ma olen vägivalla all kannatanud? Kas ma olen intsesti, vägistamise tagajärg? Kas nad on mind tänavalt leidnud? Tean vaid seda, et enne üheaastasena Prantsusmaale tulekut pandi mind Bombay lastekodusse. Mu vanemad tegid selle musta augu värviliseks, pakkudes mulle hoolt ja armastust. Aga ka pimedus. Sest armastus, mida me saame, ei pruugi olla see, mida me ootame. 

Alguses, enne põhikooli, oli mu elu õnnelik. Mind ümbritseti, hellitati, jumaldati. Isegi kui vahel asjata otsisin füüsilist sarnasust isa või emaga, läks meie igapäevane elurõõm minu küsimustest kõrgemale. Ja siis muutis kool mind. Ta tegi mu ärevusest minu iseloomu. See tähendab, et minu hüperkiindumus inimestesse, kellega kohtusin, sai olemisviisiks. Mu sõbrad kannatasid selle all. Mu parim sõbranna, keda hoidsin kümme aastat, keeras lõpuks mulle selja. Olin eksklusiivne, liimipott, väitsin, et olen ainuke ja mis kõige hullem, ma ei tunnistanud, et teised erinevad minust selle poolest, kuidas nad oma sõprust väljendavad. Sain aru, kui palju hirmu hülgamise ees minus elas.

Teismelisena tundsin seekord puudust poisikese armastusest. Minu identiteedilõhe oli tugevam kui miski muu ja ma hakkasin uuesti tundma tugevat haigust. Sain toidust sõltuvusse, nagu narkootikumist. Mu emal polnud sõnu, mis mind aitaksid, ega ka piisavalt lähedast kontakti. Ta minimeeris. Kas see oli ärevusest? Ma ei tea. Need vaevused olid tema jaoks tavalised noorukieas. Ja see külmus tegi mulle haiget. Tahtsin sellest omal jõul välja tulla, sest tundsin, et mu appihüüdeid võeti kapriiside pärast. Ma mõtlesin surmale ja see polnud teismeliste fantaasia. Õnneks läksin magnetisaatorit vaatama. Minu kallal töötades mõistsin, et probleem ei olnud lapsendamises endas, vaid esialgses hülgamises.

Topic Veel teemast:  Perepuhkus: ebatavalise majutuse valik

Sealt sain välja kõik oma äärmuslikud käitumisviisid. Minus juurdunud alistumine tuletas mulle ikka ja jälle meelde, et mind ei saa kaua armastada ja asjad ei kesta. Olin muidugi analüüsinud ja kavatsesin tegutseda ja oma elu muuta. Kui aga töömaailma sisenesin, haaras mind eksistentsiaalne kriis. Minu suhted meestega nõrgestasid mind, selle asemel, et mind kaasas käia ja kasvada. Mu armastatud vanaema on surnud ja ma igatsesin tema tohutut armastust. Tundsin end väga üksikuna. Kõik jutud, mis mul meestega olid, lõppesid kiiresti, jättes mulle mõru hülgamise maitse. Tema vajadusi kuulates, partneri rütmi ja ootusi austades oli see tore väljakutse, aga minu jaoks nii raskesti saavutatav. Kuni kohtusin Mathiasega.

Aga enne oli minu reis Indiasse, mida kogesin võtmehetkena: Arvasin alati, et see on oluline samm oma minevikuga leppimisel. Mõned ütlesid mulle, et see reis oli julge, aga ma pean reaalsust näkku, kohapeal nägema. Nii ma naasin lastekodusse. Milline laks! Vaesus, ebavõrdsus valdas mind. Niipea, kui nägin tänaval väikest tüdrukut, viitas ta mulle millelegi. Või pigem kellelegi…

Vastuvõtt lastekodus läks hästi. Mul oli hea öelda, et koht on turvaline ja külalislahke. See võimaldas mul astuda sammu edasi. Olin seal käinud. Ma teadsin. Ma olin näinud.

Kohtusin Mathiasega 2018. aastal, ajal, mil olin emotsionaalselt kättesaadav, ilma a priori või kriitikata. Ma usun tema aususse, tema emotsionaalsesse stabiilsusesse. Ta väljendab seda, mida tunneb. Sain aru, et me saame end väljendada ka teisiti kui sõnadega. Enne teda olin kindel, et kõik on määratud ebaõnnestuma. Usaldan teda ka kui meie lapse isa. Leppisime pere loomise soovis kiiresti kokku. Laps ei ole kark, ta ei tule emotsionaalset tühimikku täitma. Rasedaks jäin väga kiiresti. Mu rasedus muutis mind veelgi haavatavamaks. Kartsin, et ei leia oma kohta emana. Alguses jagasin palju oma vanematega. Kuid alates poja sündimisest on meie side selgeks saanud: ma kaitsen teda, ilma et ma teda üle kaitsksin. Ma pean temaga koos olema, et oleme kolmekesi mullis.

Topic Veel teemast:  Infograafik: perepoliitika 2015. aastal

See pilt on mul siiani alles ja ma ei unusta seda. Ta teeb mulle haiget. Kujutlesin end tema asemele. Kuid minu poja elu, ma loodan, et vähem parasiteerib kui minu oma, hirm hüljatuse ja üksinduse ees. Ma naeratan, sest olen kindel, et parim on alles ees, alates päevast, mil me selle otsustame. 

lähedal

See tunnistus on võetud Alice Marchandeau raamatust "Hülgamisest lapsendamiseni".

Loobumisest lapsendamiseni on ainult üks samm, mille realiseerumine võib mõnikord võtta mitu aastat. Õnnelik paar, kes ootab last, ja teisel pool laps, kes ootab vaid pere täitumist. Kuni selle ajani on stsenaarium ideaalne. Aga kas see poleks peenem? Hülgamisest tekkinud vigastus paraneb vaevaliselt. Hirm olla taas hüljatud, tunda end kõrvale jäetuna … Autor, lapsendatud laps, annab meile siin võimaluse näha haavatud elu erinevaid tahke kuni naasmiseni allikate juurde, lapsendatud lapse päritolumaal, ja murranguid, mis sellega kaasneb. See raamat on ka tugev tõestus, et hülgamise trauma on ületatud, et on võimalik üles ehitada elu, sotsiaalset, emotsionaalset, armastust. See tunnistus on laetud emotsioonidest, mis kõnetavad kõiki, nii lapsendajaid kui ka adopteerijaid.

Alice Marchandeau, toim. Tasuta autorid, 12 €, www.les-auteurs-libres.com/De-l-abandon-al-adoption

Jäta vastus